Translate

dilluns, 26 de setembre del 2022

AGAMÈMNON - CRÀNI 4


El crani 4 'Agamèmnon', que representava el cas més antic conegut de sordesa, 
no era sord, segons un nou estudi

La investigació, recolzada en la prestigiosa revista 'Journal of Human Evolution', determina que la patologia dels canals auditius de l'individu no és tan greu com per afectar la seva audició i que sentia  tan bé com la resta dels individus sans de la Sima de los Huesos.

Un nou estudi sobre el 'crani 4', que s'exposa al Museu de l'Evolució Humana i que es va trobar en el Teixde la Sima dels ossos d  ' Atapuerca,   ha determinat que l'individu no era sord, com es pensava originalment. El  'crani4 ',   de 430.000 anys d'edat,   va ser sobrenomenat    'Agamèmnon'   pels seus descobridors i és un dels exemplars més complets que es coneixen a Europa per a aquesta cronologia.  Va ser conegut mundialment com el cas més antic conegut de la sordesa en l'evolució humana.

L'estudi ha estat dut a terme per un equip internacional de científics, liderat per Mercedes Conde-Valverde, investigadora de la Càtedra d'evolució otoacústica i paleoantropologia dels hospitals HM i  la Universitat d'Alcalá, i ha estat publicada en la prestigiosa revista'Journal of Human Evolution'.

Els canals de l'orella dreta i esquerra en aquest individu mostren la presència de regeneració òssia patològica (exostosis, en termes tècnics) que bloquegen parcialment Aquests conductes. Les patologies similars s'han documentat en els neandertals a tot Europa i l'Orient Mitjà i també es troben freqüentment en esquelets arqueològics de períodes molt més recents. Encara que la raó precisa darrere de la formació d'aquesta patologia en els éssers humans vius no és clara, sovint s'ha associat amb l'exposició repetida a l'aigua freda. Quan aquest crani va ser estudiat per primera vegada, en 1997, es va concloure que l'exostosi havia tancat completament els canals auditiu i que, en conseqüència, l'individu patia de sordesa. Va ser el primer cas conegut de la sordesa en el registre fòssil i com a tal ha estat citat en la literatura científica internacional. No obstant això, en les dues darreres dècades hi ha hagut un gran avanç en tècniques de tomografia computada, que permeten la creació de models tridimensionals de les estructures de l'orella, i, d'altra banda, els investigadors de l'equip d'Atapuerca han desenvolupat un Nova metodologia que permet establir les capacitats auditives d'un exemplar a partir de l'obtenció de mesuraments en models tridimensionals i la seva inclusió en un model biofísic dissenyat en l'àmbit de l'Enginyeria de telecomunicació.

Aquesta metodologia s'aplicava prèviament a altres espècimens saludables de la Sima de los Huesos trobant que les seves habilitats auditives eren molt similars a les de la humanitat actual i clarament diferents a les dels ximpanzés. Aquests resultats han tingut una gran rellevància en l'estudi de l'origen i l'evolució del llenguatge humà.

Resultats sorprenents

En aquest context, els investigadors s'estableixen per aplicar aquests avenços al cas del crani 4 i determinar acuradament l'extensió de la seva sordesa suposada. No obstant això, els resultats obtinguts van ser completament inesperats, ja que indiquen que la patologia dels canals auditius no era tan greu com per afectar l'audiència de l'individu ique, en conseqüència, no era sord.  Els científics esperaven que aquest individu havia patit algun grau de pèrdua d'audició i no obstant això, va escoltar, així com els altres individus sans en la Sima de los Huesos.

L'exostosis representa una de les patologies clàssiques en molts dels desafiaments humans prehistòrics, i la literatura científica està plena d'explicacions de per què aquests creixements d'ossos apareixen i quins són els seus efectes en l'audició sobre les persones que Patit. No obstant això, aquest estudi és el primer intent detallat d'analitzar les implicacions clíniques d'aquesta patologia en els avantpassats dels humans fòssils.  Juan Luis Arsuaga, director científic del MEH, assenyala un aspecte interessant de la recerca: «la qualitat científica d'un equip també es mesura per la seva capacitat de tornar a avaluar contínuament els seus propis resultats passats. És gratificant formar part d'un equip en què els joves investigadors són capaços de treballar amb els investigadors més sènior per, conjuntament, millorar els resultats aconseguits fa més de dues dècades. "

Els investigadors de les següents institucions han participat en l'obra:

Càtedra evolutiva d'Otoacústica i paleoantropologia (HM hospitals – Universitat d'Alcalá), Universitat d'Alcalá, Hospital Universitari Príncipe d'Astúries, HM Puerta del sur University Hospital, centre mixt (UCM-ISCIII) d'evolució i conducta Universitat de Binghamton (SUNY, Estats Units), Universidad S. Pablo CEU i Universitat Rovira i Virgili.


MEH. 27 SEPTIEMBRE 2019.CRÀNEO 4.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada