Translate

dissabte, 17 de setembre del 2016

CATALONIA WINTER 2016


Si heu dinat o sopat al Sentits a la Platja de S’Abanell de Blanes o a Girona a la Travessera de la Creu prop de l’estació, de ben segur que us serà impossible oblidar qui ha fet possible que amb els seus exquisits plats, servits en un entorn on un es pot perdre guiat pels seus cicerones en presentar-nos cada plat, ens puguem sentir acaronats per experiències que ens quedaran fixades a la memòria per un parell dels millors somriures que he tingut el plaer de conèixer. I el malson de qualsevol periodista que vulgui fer-los una entrevista.

Tot reportatge comença per una recerca documental, en el cas del xef, en Òscar Vilà, no existeix el que anomenaríem bibliografia. I no és pas un desconegut. Si que el trobarem a la xarxa, evidentment! Però quan vulguem veure imatges només descobrirem les seves creacions, els seus somnis, les seves il·lusions, els clients satisfets i sobretot els seus amics. Només el trobarem en la seva obra personal i culinària, al voltant d’una taula abans o després d’exercir el seu mestratge. I el mateix podríem dir del seu polièdric soci, que sense acostar-se als fogons és un element vital i alma mater dels Sentits, tant a Blanes com a Girona.

En José Maria Rodríguez Maqueda, observador inquiet, convençut i de mirada polièdrica comparteix amb l’Òscar Vilà i Guardiola quelcom més que una filosofia de vida.

Tots dos tenen les sinapsis neuronals sensitives ben actives. Tots dos són comunicadors eficaços alhora de fer-nos arribar amb llenguatges diferents el que millor saben fer: compartir, al més pur estil de la nova generació renaixentista catalana d’aquest segle XXI.

La gastronomia catalana és part fonamental del nostre patrimoni que construïm entre tots com quan fem castells. Es diu que als humans tot ens entra per la vista i som conquerits per l’estómac. A els Sentits aprenem, recordem i gaudim.


De l’agricultura a la cultura.
De la terra i el mar a la taula.
De la taula a la paraula. 


©Mayte Duarte. Revista CATALONIA WINTER 2016 
AICS- American Institute for Catalan Studies 
Imatges ©José María Rodríguez Maqueda